Prispevki

Zakaj smo v poslovnem mreženju sami sebi največji sovražnik?

Zakaj smo v poslovnem mreženju sami sebi največji sovražnik?

Mreženje je dostopno vsem nam, je nekaj, kar počnemo že od rojstva. Zakaj vse skupaj postane z leti preveč zapleteno? Zakaj smo z leti manj samozavestni? Ali ne bi smelo biti ravno obratno? Kako si lahko dovolimo, da smo v procesu poslovnega mreženja sami sebi največji sovražnik? Vsekakor se preveč obremenjujemo z okolico oziroma smo napačno osredotočeni. Temu lahko preprosto rečemo, da se preveč »smetimo«; preveč energije napačno usmerjamo.

Kako pridemo do prekomernega smetenja:

  • Preveč se primerjamo z okolico oziroma z napačnimi posamezniki.
  • Iščemo podporo, odgovore, usmeritve pri napačnih posameznikih.
  • Velikokrat podležemo družabnim omrežjem, napačni sliki popolnosti oziroma nekredibilnim posameznikom.
  • Smo premalo samozavestni in posledično imamo občutek, da nam nenehno še nekaj manjka.
  • Imamo preveč izgovorov predvsem v smislu: skočili bomo v akcijo, ko še nekaj uredimo (samo še to knjigo preberem, samo še to delavnico obiščem, samo še kako stranko več dobim, uredim nove prostore …) – iščemo popoln čas za aktivacijo.
  • Ne maramo sprememb, a bi imeli boljše življenje.
  • Strah nas je, kaj si drugi mislijo o nas.
  • Izredno težko pristopimo in ogovorimo nekoga; večino dneva hodimo po svetu in gledamo v tla.
  • Prevečkrat si dovolimo, da nas vodijo pretekle izkušnje in čustva; posledično smo nenehno v rahlem krču.

Mreženje nam je vedno dostopno; mrežimo se lahko vedno in vsepovsod ne glede na naš trenutni položaj. Se pa postavlja veliko vprašanje, ali želimo videti in izkoristiti potencial mreženja? Nekateri med nami razmišljajo, da mreženja enostavno ne potrebujejo, kar je tudi OK. Žal pa nas večina slej ko prej pride do tega, da smo v neki točki odvisni od kvalitete svoje mreže. Velikokrat so prav težki trenutki tisti, ki nas pripeljejo do tega, da ozavestimo pomen mreženja. Moje življenje je danes veliko bogatejše v vseh pogledih imam več od znanja, izkušenj, posla, poslovnih pobud zgolj zato, ker imam v svoji poslovni mreži prave osebe.

Postavlja se vprašanje, zakaj čakati na težke trenutke, da ozavestimo, da je mreženje nekaj, kar nam bo koristilo in kar nas bo obogatilo, da bomo še bolj koristni za okolico. Nič ni narobe, če v tem trenutku nimamo razvitega sistema mreženja. Vedno je pravi čas, da se nehamo smetiti, da ozavestimo mreženje in da se začnemo načrtno razvijati tudi na tem področju.

Kaj lahko že danes naredimo? Preberemo si lahko, kakšen članek na to temo. Na YouTube je kar nekaj video vsebin na temo mreženja. Obiščemo lahko predavanja, delavnice, pogovorimo se s strokovnjaki oziroma z nekom, ki je po naši oceni v praksi dober v mreženju. Začnimo se več pogovarjati z obstoječimi posamezniki iz naše baze; dovolimo si spoznati nove osebe in razmišljajmo dolgoročno.

0 komentarjev

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DRUGI PRISPEVKI

Zakaj je samoanaliza ključna za mreženje?

Zakaj je samoanaliza ključna za mreženje?

Ena večjih in izredno pogostih napak, ki jo delamo v začetni fazi mreženja, je ta, da ne naredimo samoanalize. Zakaj si ne upamo priznati, kje in v čem smo dobri, in...