Prispevki

Zakaj je samoanaliza ključna za mreženje?

Ena večjih in izredno pogostih napak, ki jo delamo v začetni fazi mreženja, je ta, da ne naredimo samoanalize. Zakaj si ne upamo priznati, kje in v čem smo dobri, in predvsem, kje nas zmanjka oziroma kje imamo težave?

Vsi smo že neštetokrat slišali, da je veriga močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Ko govorimo o mreženju, smo večinoma mi tisti najšibkejši člen. Naš cilj bi moral biti, da postanemo najmočnejši člen svoje mreže. Pri mreženju je vse odvisno od nas samih. Tu žal ne moremo prelagati odgovornosti na nekoga drugega. Posamezniki oziroma skupina ljudi nam pri tem seveda lahko veliko pomagajo, npr. da nas z nekom povežejo. Kako bomo gradili odnos z njim, pa je odvisno popolnoma od nas samih.

Pri mreženju ni nič drugače kot pri iskanju ljubezni oziroma življenjskega partnerja. Lahko rečem, da je ogromno enakih oziroma podobnih iztočnic. Nekdo nam lahko predstavi super osebo. Slej ko prej bomo s to osebo sami in od tu naprej je od nas odvisno, kako se bo odnos razvil. Nihče se ne more mrežiti namesto nas, so pa posamezniki lahko naši ambasadorji, kar nam dolgoročno izredno olajša proces mreženja.

Potrebno se je zavedati, da lahko dolgoročno resnično vplivamo predvsem na sebe oziroma da je potrebno nenehno delati na sebi. Tu je izredno pomembno, da se zavedamo, kaj naj manjka v sklopu mreženja oziroma da naredimo samoanalizo, predvsem da ozavestimo svoje močne in šibke točke. Za pomoč se je priporočljivo obrniti na prave prijatelje, sodelavce, strokovnjake, na nekoga, ki nas pozna oziroma nekoga, ki mu zaupamo. Lahko jih vprašamo, kaj si mislijo o nas, kje nas po njihovem mnenju zmanjka in na kaj bi po njihovi oceni morali biti bolj pozorni, da bi lahko bili boljši v mreženju, spoznavanju novih oseb, grajenju odnosa …

Treba pa je izpostaviti, da je najbolj pomembno, da se dobro počutimo v lastni koži, da smo samozavestni in da nikoli, ampak res nikoli, ne bomo vsem všeč in prav je tako. Utegne pa biti problematično, če se bomo preveč trudili biti popolni oziroma na ven živeti nekaj, kar dejansko nismo. Nihče od nas ne more vsega vedeti, biti pri vsem najboljši, ne imeti šibkih točk in ne delati napak. Večina si želi graditi odnos s pristno in iskreno osebo; resnično ni potrebe po pretvarjanju. Posledično je samoanaliza pomembna, ker se tako začnemo zavedati, kdo smo, kako nas okolica dojema, na čem moramo v bodoče delati, kje so naše prednosti. To nas vodi v smeri, da nenehno delamo na tem, da smo boljši za sebe in za druge. Mreženje je tek na dolge proge; enostavno je treba nenehno rasti in se izboljševati.

Ne smemo biti eni izmed tistih, ki ne slišijo usmeritev in ki so osredotočeni samo na sebe in svoje vsakodnevne izzive. Redkokdo si želi imeti take osebe v svoji bližini. Nekaj časa bomo razumeli njihovo situacijo in jim skušali pomagati. Le vprašanje časa je, kdaj se bodo umaknili iz takega odnosa.

Naša odgovornost je, da nenehno delamo samoanalizo in da hodimo po svetu z odprtimi ušesi in očmi.

0 komentarjev

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DRUGI PRISPEVKI