Prispevki

S kom se vi mrežite? S podjetjem, funkcijo ali z osebo?

V zadnjih letih je bilo mogoče opaziti, da posamezniki pogosteje menjajo službo in glede na prihajajoče nove generacije in trende bo menjava službe normalen in izredno pogost pojav. Dvomim, da bomo še videli primere, kot je bila moja mami in njena generacija, ki je dejansko več kot 40 let delala v istem podjetju.

Kaj vse to pomeni za mreženje? Za tiste, ki jih mreženje ni ljubo, vse skupaj predstavlja velik izziv, za nas vse ostale pa je to samo dobro. Ko ob vsem tem še dodamo dve zadevi, da posel smo ljudje in da vsi vemo, da podjetja oziroma organizacije vodimo, koordiniramo in kreiramo ljudje, je jasno, na koga moramo biti osredotočeni? Prepričan sem, da nas večina meni, da se vsi mrežimo z osebo in da se dejansko ne moremo mrežiti s podjetjem ali funkcijo. Žal v praksi to ni tako. Če smo v sklopu posla osredotočeni zgolj na posel in nas resnično ne zanima oseba, ki je na drugi strani, se ne mrežimo z osebo, ampak s podjetjem oziroma funkcijo. Vprašajmo se, kaj dejansko vemo o svojih poslovnih parterjih oziroma svojih najboljših strankah. Se nam je kdaj zgodilo, da je oseba zamenjala službo in ne vemo, kje je ta oseba našla nov poslovni izziv? Ali vemo, s kakšnimi osebnimi izzivi se soočajo naše najboljše stranke, poslovni parterji, sodelavci?

Dve zadevi je potrebno izpostaviti: vse funkcije, ki jih opravljamo, so začasne in samo vprašanje časa je, kdaj nas ne bo več na tej funkciji oziroma bomo našli v življenju nov izziv. Prav tako se je potrebno zavedati, da nihče od nas ni 24 ur v službi in da imamo vsi poleg službe še osebno življenje. Če se mrežimo samo s podjetje oziroma funkcijo, ne bomo sledili osebi, ko bo našla nov izziv, in ne bomo dejansko vedeli, kaj se dotični osebi trenutno dogaja v življenju in kdo dejansko ta oseba je. Vse to je osnova za grajenje odnosa oziroma vzpostavitev zaupanja, ki pa ima ključen pomen za dolgoročen odnos. Žal tako izgubljamo veliko preveč dragocenih kontaktov.

Velikokrat smo zaradi narave posla, hobija, interesov osredotočeni na to, v kateri smeri moramo iskati nove povezave in vedno nas bo pripeljejo do določenih podjetij, organizacij, društev in posledično funkcij. Kot smo že omenili, vse te funkcije vodijo posamezniki, ki pa imajo tudi svoje hobije, zanimanje, družino in vse to so lahko potencialne skupne točke, ki niso neposredno povezane s poslom. Zaupajte mi, vse to je dodatno lepilo za našo tako poslovno kot socialno mrežo.

Kako danes oziroma jutri pridemo do tega? Vsekakor moramo fokus usmeriti v sogovornika. Potrebno je znati na pravi način začeti small talk, se prilagajati pogovoru, se ob pravem času odpreti in deliti del sebe. Razumeti moramo, da se nič ne zgodi čez noč in da moramo odnose graditi dolgoročno. Ko nas bodo ljudje zanimali, ko se bomo z njimi pogovarjali, ukvarjali in gradili odnos, bomo lahko ostali z njimi še lep čas v stiku.

0 komentarjev

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DRUGI PRISPEVKI

Zakaj je samoanaliza ključna za mreženje?

Zakaj je samoanaliza ključna za mreženje?

Ena večjih in izredno pogostih napak, ki jo delamo v začetni fazi mreženja, je ta, da ne naredimo samoanalize. Zakaj si ne upamo priznati, kje in v čem smo dobri, in...